torek, 30. september 2014

Knjiga tedna in moj bubanček

Prejšnji teden je imel sin ob jutrih napade kašlja in se je zato razvajal v domačem okolju. Vrtec je sicer pogrešal, ampak z mamo in sestro je vseeno lepše.:D Ker je bilo lepo vreme smo čimveč časa preživeli na svežem zraku in srkali vase vitamin D. Ko pa smo počivali, smo seveda brali knjigice.

Ta teden je bila najbolj aktualna knjiga iz zbirke o kužku Pikiju. Ker smo šli tudi na sprehod v gozdnih nabirali gozdne plodove, je bilo še posebej zabavno prebirati o tem, kako je Piki šel v gozd s svojimi prijatelji. Všeč mi je tudi, da je knjiga interaktivnih otrok sodeluje.

Poznate še kakšne podobne knjige, na podoben način?

Z ljubeznijo, Mama.

 

ponedeljek, 22. september 2014

Glasbila, glasba, petje in ples

Najbolj zanimiva stvar pri tem, da imaš dva otroka (in hkrati še različnega spola) se mi zdi opazovanje tega, kako smo si ljudje različni, kako imamo vsak svoje interese, kako različno hitro napredujemo in se učimo ipd. Naša Zara kaže večje zanimanje za glasbo in ples, kot ga je Aljaž kdajkoli. Naj omenim, da je Aljaž pred kratkim (star je 2 leti in 8 mesecev) začel s petjem svojih prvih pesmic, ki pa jih še ne zna celih na pamet. Zara pa ves čas pleše, takoj opazi glasbo, mrmra in zraven ploska, opazi različen ritem itd. Trenutno oba rada poslušata moje petje, glasbo na cd-ju, radiu, televiziji, igrasta na inštrumente in plešeta. To je naša zabavna aktivnost, ko nam je dolgčas ali pa ima kdo slab dan. Vse nas spravi v dobro voljo. Če izberemo pesmice pri katerih je potrebno zraven kazati znake (Ko si srečen, Ole majole, Moj klobuk ipd.) je še toliko bolj zabavno.



Z ljubeznijo, Mama.

torek, 16. september 2014

Mama svetuje mami: Otroška miza

Veliko otrok ima svoje otroške mizice na katerih se igrajo, rišejo, barvajo in ustvarjajo. Igra malčkov pa zna biti nepredvidljiva in kaj hitro so mize porisane, polepljene, okrušene in "uničene". Da bi to preprečila sem nabavila v trgovini Jysk nekaj plastificiranih namiznih prtov, ki jih izrezujejo po meri in pašejo na našo mizico (1m*1m). Vsake toliko časa prt zamenjam, ker se uniči, a miza je praktično nedotaknjena, kljub temu, da veliko ustvarjamo in jo vsakodnevno uporabljamo.

Z ljubeznijo, Mama.

Knjiga tedna: Igrače in Prve besede

Dolžna sem knjigo prejšnjega tedna in tega tedna, zato bom predstavila dve knjigici naenkrat. Gre za knjigi za dojenčke, ki sem ju kupila enkrat mimogrede v Lidlu in so mi pri srcu zaradi lepih in velikih ilustracij. Gre v bistvu za slikanici in v njiju ni napisana niti ena beseda.;) Pod ilustracije je podpsana Irene Mohr.

Prijetno dojenčkasto branje vam želim!

Z ljubeznijo, Mama.



petek, 12. september 2014

Jesensko ustvarjanje: storži in kostanji

Deževni popoldan smo izkoristili za igro in ustvarjanje. V prejšnjih postih sem že pisala o tem, da smo okrasili škatlo za skrite zaklade iz sprehodov in vanjo shranili nekaj kostanjev, želodov in storžev. Danes je Aljaž predlagal, da bi pobarvali storže in seveda sem željo upoštevala, kljub temu, da sem to aktivnost nameravala izvesti v decembru, ko bi pobarvali storže in jih okrasili, da bi dobili mini smrečice. Danes smo jih zato barvali z zeleno barvo, okrasili pa jih bomo v začetku decembra. Potem smo poiskali še nekaj kostanjev in naredili že tradicionalne ježke. Zelo sem si želela iz kostanjev narediti še kaj drugega, ampak domišljija ni moje močno področje.:) Je bilo vseeno zanimivo opazovati, koliko spretnejši je v zapikovanju zobotrebcev, kot lani. Če vsake toliko ponavljamo aktivnosti se lepo vidi napredek v fini motoriki. Veselim se naslednjega leta, ko bo sodelovala tudi Zara.

Z ljubeznijo, Mama.


četrtek, 11. september 2014

Picopek

Aljaž kaže veliko zanimanje za kuhanje in ostala kuhinjska opravila zato vedno opazuje pri pripravi hrane in če se le da pomaga. Pri kuhanju kosila mi pomaga kaj držati, premešati, presipati ipd. Najlažje in najraje pa pomaga pri peki piškotov in pice.

Včeraj sva se po dolgem času odločila, da pripraviva pico za večerjo. To je zdaj drugič, da si jo je pripravil sam. Zamesim jogurtovo testo po receptu iz strani Otroci kuhajo in pečejo in ga razdelim na dva dela. Večji del oblikujem jaz, manjšega on. Nazadnje je lepo oblikoval krog (seveda ni bil čisto pravilne oblike), danes pa si je zaželel pico v obliki srčka, zato sem mu pri oblikovanju pomagala. Sestavine sem narezala in jih je sam dajal na pico in potem sem jo spekla. Njami, nama je dobro uspelo.

Ko mu jo je ati začel rezati na kose, je rekel: "Ati, kaj mi zdaj delaš? Tako lepo pico sem naredil, a ti pa mi zdaj režeš!" To je rekel v najbolj resnem in začudenem tonu, ki ga premore, midva pa seveda v glasen smeh.

Ker nam je v kuhinji tako zabavno in prijetno, sem se odločila, da ga bom poskusila še bolj vključiti v vsa opravila. Pri čem vse pomagajo vaši otroci podobne starosti (2-3 leta)? Gremo mamice, ideje in recepte na plan!;)

Z ljubeznijo, Mama.

Prihaja jesen

Jesen je moj najljubši letni čas in z veseljem pričakujem prvo odpadlo in obarvano listje, vonj po pečenih kostanjih, jesensko sonce in veter ter grozdje, jabolke, hruške in ostale dobrote. :D

V ponedeljek popoldan sem se z otrokoma odpravila v mestni park in zadovoljno ugotovila, da je prvo listje že pričelo odpadati in na tleh nas je pričakalo ogromno divjih kostanjev. Nabrali smo jih cel kup, za škatlo z zakladom, seveda. ;) Zdaj, v teh deževnih dneh, pa bomo iz njih nekaj ustvarili. Čeprav smo naveličani dežja, je kljub temu zabavno skupaj ustvarjati, se pogovarjati in res malo posedeti drug ob drugem ter si prisluhniti.

Če se seveda ne odločimo, da gremo na sprehod v dežju. Kajti tudi luže je potrebno izkoristiti.

Z ljubeznijo, Mama.


sobota, 6. september 2014

Knjiga tedna ter skupna igra dojenčka in malčka

Knjiga tedna je tokrat zbirka prstnih igric, izpod taktirke gospe Mire Voglar, Biba buba baja. Knjigo sem prebirala in uporabljala že pri Aljažu, odkar pa imam dva otroka, pa je nasploh hit. Zadnje čase veliko raziskujemo igre in dejavnosti, ki so primerne hkrati za dojenčka in malčka. Prstne igre so ena takšna dejavnost, ki je zanimiva obema, ju nasmeji, zaposli in poveže. <3



Katere druge dejavnosti še priporočam? Kocke iz katerih malček gradi stolp, dojenček pa stolp podira; prebiranje knjigic; petje pesmic; potakanje mehkih žog ali balonov; igro v banji; guganje na gugalnici; igranje na inštrumente; igranje skrivalnice ipd.

Biba je do vrat prišla. Trk, trk, trk, je kdo doma?

Se priporočam za kakšen vaš predlog, več glav več ve. ;)

Z ljubeznijo, Mama.

torek, 2. september 2014

Skriti zaklad

Malčki kaj hitro po letu in pol starosti začnejo kopičiti različne stvari, ki jih najdejo na dvorišču, sprehodu po parku, gozdu, travniku itd. Aljaž najraje nabira storže, kamne in želode. Kmalu bodo aktualni še kostanji in jesensko listje, prav tako kakšne vejice, rožice in ostalo. Že nekaj časa mu obljubljam, da mu bom pred vhodna vrata, kjer pušča svoje zaklade, nastavila škatlo. V škatlo bo lahko skril svoj zaklad in bo še bolj vznemirljivo vsakič znova pogledati, kaj se skriva znotraj ter zlagati ven in noter. Pa še mami bo vesela, ker bo vse skupaj lepše pospravljeno. :)

No, včeraj je prišel dan, ko sem na plan privlekla eno staro škatlo za čevlje in predlagala, da jo prebarvama z vodenimi barvicami (še vedno njegove najljubše) in postavima pred vhodna vrata. "Jaaaaaaaa" je takoj pokazal navdušenje nad idejo.

Delo je potekalo tako:



Na koncu se je odločil, da bo narisal še risbico na list papirja.



Kmalu bo polna zakladov iz naših jesenskih potepanj. Obožujemo jesen <3

Lepo ustvarjajte!

Z ljubeznijo, Mama.