torek, 24. februar 2015

Mama svetuje mami: Kako in kje izvajati "umazano igro" (messy play)

Umazana igra je senzorična igra pri kateri se otroci igrajo z materiali, s katerimi packajo in raziskujejo ter ustvarjajo. Preko takšne igre se seveda tudi učijo, razvijajo se njihove spodobnosti, spretnosti ipd. O umazani igri sem pred časom že pisala, zato si lahko to preberete TUKAJ.

Gre za igro, ki se lahko hitro sprevrže v popolno packarijo, zato je staršem velikokrat neprijetna in se je raje ne lotijo. Tudi sama sem bila včasih veliko bolj zadržana do takšne igre in je bila na sporedu le občasno in pod posebnimi pogoji. Z leti sem postala tako vešča, da sigurno počnemo nekaj "umazanega" vsaki teden. ;)

Za vse tiste, ki me sprašujete, kako naj se tega lotite, da bo za otroka in za vas čimbolj prijetno in koristno, sem spisala nekaj napotkov:

  1. Za začetek izberite material, s katerim vam je najmanj neprijetno, oziroma, pri katerem lahko nastane najmanj škode. Za nekatere je to plastelin, za druge riž itd. Pripravite preprosto aktivnost, da vidite kako se bo otrok na njo odzval in kakšen bo rezultat.
  2.  Pred začetkom igre otroku razložite pravila. Pazite, da ga ne boste preveč omejevali. Pravila se naj nanašajo na območje, kje se lahko otrok igra (igramo se samo v tej sobi, na tej preprogi), katerih stvari z materialom ne sme početi (ne rišemo po steni, ne mečemo riža v zrak ipd.), na to kaj bo sledilo po igri (pomagal boš pospraviti, potem pa se bova umila) idr.
  3. Fizično omejite prostor igre. Izberite najbolj prostorno sobo v hiši ali stanovanju in umaknite predmete za katere ne želite, da se umažejo ali uničijo. Na tla položite rjuho, odejo, brisačo, plastično podlago (lahko jo pripravite tako, da razrečete veliko vrečo za smeti) ali karkoli podobnega. To vam bo olajšalo čiščenje, saj boste podlago na koncu samo zložili skupaj in odnesli v smeti, stresli na dvorišču ali umili v pralnem stroju. Če poteka umazana igra za mizo, na njo položite plastični prt, tako kot naredim jaz TUKAJ ali pa jo obložite s časopisnim papirjem ali drugo podlago, za katero ne rabite skrbeti, da bi se uničila. Otrok bo tako imel tudi lažjo predstavo do kje se lahko igra, kje je meja.
  4. Otroka oblečite v stara oblačila in/ali mu nadenite vodoodporen predpasnik.
  5. Material kot je riž in ostali drobni material, pesek, mivka, voda, led itd. dajte v posodo (senzorična posoda), banjo za dojenčka, kartonasto škatlo, vedro, kuhinjski organizator, na pladnje ipd., karkoli imate pač na razpolago. To služi kot dodatna omejitev igre, saj naj material ne bi šel iz te posode (seveda ga bo nekaj kljub temu pobegnilo ven iz posode, a ne nalašč, če bo otrok upošteval vaša navodila za igro).
  6. Bodite pripravljeni na to, da bo nekaj čiščenja, a večinoma ga je zelo malo, če upoštevamo zgornje nasvete. V bližini imejte pripravljeno metlo in smetišnico ter sesalec. Naj vam pri čiščenju pomagajo tudi otroci, še posebej, če so prekršili kakšno pravilo in so popackali tudi nedovoljeno območje. 
  7. Če še vedno niste prepričani, da je to pravi način igre za vas, lahko igro preselite v kad v kopalnico. Še lažje pa vam bo v poletnih mesecih, ko lahko vse te aktivnosti izvajate na terasi in dvorišču. Zunaj čiščenja praktično ni, zato boste lahko brezskrbno uživali v packanju s prstnimi barvami, pri igri z vodo, s peskom in v različnih senzoričnih posodah.




Veliko predlogov za umazano ali senzorično igro najdete na mojem blogu pod zavihkom igrarije. Svoje izkušnje pa mi lahko zapišete v komentar. ;) Tudi jaz bom vesela kakšnega nasveta.

Z ljubeznijo, Mama.

2 komentarja:

  1. Še en nasvet, meni zelo pomemben. Otrokom ne obljubljajte ničesar vnaprej. Sama namreč nisem vedno pri volji oziroma dovolj mirnih živcev in bolje, kot da uničim zabavo je, da jo preložim :P Seveda če kar koli omenim sinu oziroma me tako ali drugače zaloti, nimam druge, kot da vseeno potegnem material na plano (in si takoj potem obvezno skuham kavo :P )

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za takšno igro je res fajn, če izberemo pravi trenutek, ja. :D Dober nasvet!

      Izbriši